BLOG

Zárd könnyebben! A '08-as jelű bevallás alapvetően a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adók, járulékok bevallására szolgál. Azonban akár a munkavállaló jogviszonyának lezárására is alkalmas, így nem szükséges külön a T1041-es nyomtatványt is benyújtanod!

Figyelem! Figyelem! 2024. január 1-től a társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók, az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az úgynevezett önfoglalkoztatók kizárólag elektronikus úton, a magyarorszag.hu felületén keresztül intézhetik az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal kapcsolatos ügyeket.

Új sebességi fokozatba kapcsolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mert látszik a szándék, hogy a weben legyen a lehető legkényelmesebb SZJA bevallást készíteni!

Klafa - eÁFA

15/02/2024

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az áfabevallás elkészítésnek megkönnyítése céljából hozta létre az elektronikus áfarendszert, az eÁFÁ-t, amelynek segítségével az online felületen keresztül vagy gép-gép kapcsolaton is van lehetőség nyílik az áfabevallási kötelezettség teljesítésére.

Nyilatkozzzzz!

18/01/2024

Tudtad???
Az szja-kedvezmények igénybevételéhez adóelőleg-nyilatkozatot lehet kitölteni, így a munkáltató, kifizető már az év során érvényesíti az adóelőleg kiszámításakor a munkavállalót megillető adókedvezményt. A legegyszerűbben elektronikusan, a NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásában (ONYA) tölthetőek ki az adóelőleg-nyilatkozatok.

Az indulását követően sok kritika érte a NAV ügyvélportálját (ÜPO-t), amit folyamatosan fejlesztenek és mára egy jól használható oldal lett belőle. Annak aki az eBEV portálhoz van szokva természetesen igényel némi gondolkodásbeli átállást a használata, de idővel megszokható és rengeteg potenciál van az ÜPO-ban.

Közeleg az év vége, éppen ezért ha az áfa tekintetében alanyi adómentes vállalkozásod van akkor kiemelten fontos lehet neked, hogy amikor átléped a jelenleg 12 millió forintos értékhatárt, akkor azt szabályosan bejelentsd a NAV-nak és a számlázásod is helyesen folytasd, mert ez jelentős változásokat hoz egy vállalkozás életébe.

Sokak életében eljöhet remélhetőleg az az örömteli pillanat, amikor átlépik a jelenleg 12 millió forintos áfa értékhatárt. (Remélhetőleg elég rendesen és akkor tényleg örömteli egy ilyen hír! ;)

Egyéni vállalkozó vagy? Akkor sokszor fontos lehet az egyéni vállalkozók nyilvántartásában kezelt adatok igazolására, többek között szerződéskötéskor, pályázat benyújtásához, vagy hiteligényléshez!
Erre használhatod a hasznos a hatósági bizonyítványt!

Épp szünetel vállalkozásod? Nem megy a céges bizisz? Akkor az "NY" jelű nyilatkozatot neked találták ki! Ez ugyanis megkönnyíti az adóhatóság felé történő adatszolgáltatást, mert kitöltésével ki tudod váltani a "nullás" adattartalmú bevallásokat.

Egy újabb gyors megoldás a digitaláizációban jártasabbaknak! A keresetkimutatás a NAV Ügyfélportálján (ÜPO) gyorsan, egyszerűen online igényelhető. Ez hitelfelvételhez lehet egy villámgyors megoldás, hiszen a felületről - akár közvetlenül is továbbítható a kimutatás a választott pénzintézet felé.

- Mi lehet ez az eszköz?
- Jó ezt viszonylag könnyű kitalálni!
- De vajon mit tölthet?

Az illetőségigazolás lényege, hogy igazolja a magánszemélynek, vagy a társasági adó alanyának a belföldi illetőségét. Erre például a kettős adóztatás elkerüléshez, vagy az ÁFA visszaigényléséhez lehet szükség. Információs videónkban azt mutatjuk be, hogy hogyan lehet az IGAZOL adatlap segítségével egyszerűen illetőségigazolást igényelni.

Nagyon sok visszajelzés és kérés érkezett tőletek, hogy készüljön videó az új negyedéves 58-as bevallásról. Ebben a videóban ennek a bevallásnak a kérdéssoros kitöltését mutatom be nektek az ONYA felületén!

Bizonytalan vagy a céges ügyekben? Kezdő vállalkozó vagy? Akkor érdemes egy jó szakembernek meghatalmazást adnod, hogy eljárhasson nevedben!

Ebben a videóban bemutatom, hogy az "UJEGYKE" adatlap segítségével, hogyan is lehet meghatalmazást adni, egy arra jogosult szakembernek.

Egy jó kis IPA mindig jól esik. De egy jó kis HIPA is? Apropó! Talán még marketing értéke is lehetne egy szerencsés, hasonló elnevezésnek egy sör esetében! :)

Ebben a videóban bemutatom, hogy aki 2022-ben év közben nem vette igénybe a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét (NÉTAK-ot), hogyan tudja érvényesíteni azt a személyi jövedelemadó bevallásában.